29/11/08

Nadal sense llums, i què?

Estrella de Nadal davant l'Ajuntament, 28/11/08

La decisió dels comerciants del centre de no posar enllumenat decoratiu aquest Nadal ha estat polèmica. Moltes persones han criticat aquesta opció. Tantes, que estic convençut que l'any vinent tornarà a haver-hi llums. I com que estic convençut que això d'aquest any és anecdòtic, he volgut immortalitzar aquests guarniments que mai tornarem a veure.

Però, sincerament, espero equivocar-me i que l'any vinent no hi hagi llums. Aplaudeixo la decisió dels comerciants. Aquests diners que es gasten els botiguers en llogar les llums, i l'Ajuntament en pagar la factura de Fecsa-Endesa, és millor que els utilitzin per a coses que ens facin més servei a tots plegats, com ara millorar les condicions laborals del sector o ensenyar català a més d'un/a dependent/a. Les llums de Nadal són una despesa enorme de diners. Una despesa, no una inversió. Que estimulen el comsum? ja estem tots prou "estimulats" entre el bombardeig publicitari, els compromisos, la força del costum...

I és, precisament, la força del costum el que fa que tanta i tanta gent trobi a faltar les llums. "Tota la vida les han posat". Vaja, el que es diu un argument de pes. Tota la vida les han posat, i això passa per sobre de consideracions econòmiques, ambientals o pràctiques. Cal que faci una llista de coses que s'han fet "tota la vida" i en un moment determinat s'han deixat de fer perquè la gent s'ha adonat que millor ja prou?

Insisteixo: a mi no em fa res que no hi hagi llums, penso comprar el mateix i penso gaudir (i patir) el Nadal igual que sempre.

Això sí, la decoració es podia haver fet amb una mica més de gràcia. Una cosa no treu l'altra.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Totalmente de acuerdo, sinceramente prefiero esta decoración a la otra, las tiras de luces no necesariamente son la manera más bonita de decorar las calles. No creo que una mayor o menor decoración contribuyan a las compras compulsivas de navidad, estas simplemente son culpa de los consumidores (cada uno con su cruz). Si toda la vida hiciéramos lo que hacíamos antes aún tendriamos antorchas para iluminarnos y casas de adobe.
Cambiando de tema, cuidado con la medición de ese pote de alfa, las estrellitas ya brillan poco sin que las ayudes midiendo el fondo y no el primer plano (aunque eso con el pote que tienes entiendo que es complicado
El Plasta2

Anònim ha dit...

L'altre dia parlàvem amb la Maria, tot mirant els estels penjats al Raval, que quan erem petites (fa mooolt temps)a Terrassa no hi havia llums de Nadal i es baixava a BCN a veure els llums. I eren 4 els grans carrers que tenien llums: les Rambles, el carrer Pelai, el passeig de Gràcia... i para de comptar. I feien molta llum, en contrast amb la poca que feien els fanals i els aparadors. D'aleshores ençà ens hem fet nous rics, volem llums arreu i volem que no gastin. Resultat: molts carrers amb unes llumetes de Nadal tristes i pansides (el baix consum...) i façanes, balcons i aparadors a vessar de llums de tota mena (mada in China), papàs noels penjats, avets plens de llums... Tradició? Fa anys que la nostra societat ha convertit el Nadal en una festa de consum. M'ha sorprès tanta controvèrsia...

Salva Piqueras ha dit...

Jo em considero sostenible i, coneixent de primera mà com ha anat el tema del "no-enllumenat", fins i tot estava a favor de l'alternativa al consum elèctric. Però passa que l'alternativa no m'agrada. Poc vistosa. I no entraré en si fan o no comprar. Potser una altra opció, igual de cara que la de les estrelles, seria "más resultona". Exemple: la meva nena no gasta (encara), però ara li agrada passejar més per Sant Pere, "per veure els llums de nadal". Serà culpa de l'educació que rep a casa????

Anònim ha dit...

Estava molt bé l'idea, estalviar, no contaminar el nostre cel nocturn amb llums inecesaries (prou difícil és normalment veure els estels a la nostra ciutat) i encara i així gaudir d'una decoració Nadalenca ben maca.
Només ens falta doncs aconseguir una cosa "una decoració Nadalenca ben maca" perquè crec que has de ser un expert en art per trobar-li el que als estels penjats sobretot als de color negre. Estem una mica cansats de tant disseny a Terrassa, posem algo de tradició encara que només sigui al Nadal. Bones festes a tothom