26/8/09

On és l’SGAE quan la necessites?

No és un llit qualsevol, 29/11/08

Revisant les meves estadístiques de Flickr veig que una de les persones que han entrat recentment, ha vist la foto que hi ha aquí dalt, publicada fa mesos. Veig també que hi ha arribat a través de la cerca d’imatges de Google, picant “habitación para dos”, que és el títol que jo vaig posar a la foto quan la vaig pujar a flickr. Encuriosit, vaig a Google imatges i pico “habitación para dos” a veure si la meva foto apareix entre les primeres referències, cosa que m’estranyaria molt.

Però quina sorpresa! a la primera pàgina, a la primera línia hi ha la meva foto. Un moment. Segur que és la meva foto? sembla que hi ha alguna cosa escrita a sobre. Miro l’adreça a sota de la imatge en miniatura: http://md-habitacionparados.blogspot.com/. Un blog! faig clic a sobre i vaig a parar aquí:


O sigui, que una tal Marta Dolce ha fet servir la meva foto per encapçalar el seu blog! M’he quedat de cacauet.

Hòstia, què bé! una foto meva ha agradat tant a algú que presideix el seu blog! Però quina barra! amb quin permís? Bah, no importa, segur que ha tingut la cortesia de posar per algun lloc que la foto es meva, o enllaçar amb el meu compte de Flickr. Doncs no. Quina jeta! Mira, tota la gent que visiti aquest blog el primer que veuran és el meu llit, quina gràcia! perquè… deu passar gaire gent per aquí? aviam, comptador de visites… no. Aquest blog està més desert que el meu, que no és precisament allò que es diu un fenòmen de masses. Ara mateix li escric un mail dient que tregui la foto, que no té cap dret a fer-la servir. Millor li dic que la pot fer servir si fa constar l’autoria i hi posa un enllaç al meu compte de flickr. Merda, no té perfil públic. No té adreça visible! Mira, en faré un post. No, que encara servirà perquè aquesta caradura tingui més visites. Però de què vas? si a tu tampoc et visita ni Déu…

11 comentaris:

Montse ha dit...

en primer lloc, felicitats, la foto m'encanta, la llum m'encanta, és una foto amb encant :)per tant, entenc q a algu altre tb li pugui encantar. ara, cal ser respectuosos, jo crec que thagues hagut de comunicar que volia fer servir la teva foto com a capçalera del blog.

sovint, qua publico la frase de la setmana al meu blog, utilitzo fotos que trobo al google per il·lustrar-les, les meves fotos, com he dit al blog sempre,són les altres, i mai he demanat permís, entre altres coses, pq faig servir fotos com acompanyament al text, i no en se l'autor, de les fotos.

si et serveix de consol, fa temps penjava les obres de cal·ligrafia sense el text del nom del blog, fins que un dia, vaig veure treballs meus, les meves fotos, publicades a dos blogs i SIGNADES per cal·lígrafs reconeguts.

el món d'internet te aquestes coses... crec que se com et sents...

Lluís ha dit...

Personalment, sóc partidari de les llicències del tipus Creative Commons http://cat.creativecommons.org/. Les llicències d'aquest tipus, entre les que incloc la famosa GPL del programari lliure, permeten compartir la creació i respecten el criteri dels autors.

Desgraciadament, sovint aquest tipus de llicències no són respectades, cosa que es pot comprovar en articles publicats amb llicències lliures, que són copiats i usats per publicacions que no ho són, sense fer cap referència ni a l'autor, ni a la pròpia llicència, cosa completament il·legal. Tanmateix, en el cas de la teva foto, dubto que hi hagi mala intenció -això sí, potser certa deixadesa en la manera de fer les coses-. No t'hi emprenyis massa.

Manel Marqués ha dit...

Montse, què fort això que m'expliques de la cal·ligrafia. si és que hi ha gent amb jeta! Pel que fa a com em sento, la veritat és que jo mateix no ho acabo de saber, és una estranya barreja d'indignació i orgull...

Moltes gràcies pel teu comentari.

Lluís, moltes gràcies a tu també. Em miraré això del Creative Commons. De fet, hi ha usuaris de flickr que en fan servir, però fins ara mai m'ho he mirat perquè em pensava que seria de pagament i que no valia la pena gastar diners "protegint" les meves fotos...

Montse ha dit...

no t'ha servit de consol, ja m'ho pensava... :)
però pensa que , si com diuen molts, no ets ningú fins que no et copien alguna cosa per internet, ja ets algú!!!

pel que fa a la barreja entre orgull i indignació, a poc que puguis, mira de decantar-te cap a l'orgull, que és més positiu...
petonets

Anònim ha dit...

Normalment les signo, encara que com saps sempre es pot esborrar.
De totes maneres, t'he de dir que com que tens fama fins i tot al Japó.....

El Plasta 2 que tiene una Olimpus i no ese pote de sony

khalina ha dit...

Ostres, què fort!

Montse ha dit...

havia fet un coment a la mossa aquesta, des d'un altre correu, amb anims de donarli peu a dir q era teva o de q es delatés i mhas esxafarnat lestrategia... XD

va, anims, q la foto es genial!!!
petooons

Pepona ha dit...

La foto és molt xula, m'agrada.
Pel que fa a l'autoria i la reproducció, em temo que la sensibilitat i el detall de citar-ne les procedències és una qüestió d'educació, i si entrem en aquests temes em sembla que en fa falta molta.

Responent a la teva pregunta, l'SGAE està més ocupada veient com pot treure picossada del riu remogut.

Petons.

Anònim ha dit...

Hacía meses y meses que no me conectaba a blogger y hoy mismo he visto su comentario, perdone que utilizase su foto pero estube recorriéndome media web hasta encontrar algo relacionado con el título de mi blog "Habitación para dos" que no fuesen imagenes de anuncios de hoteles y otras cosas. Así que una amiga me paso la web de Flickr y allí busqué las imagenes con el título antes comentado. De nuevo le vuelvo a pedir perdón pues no sabía muy bien el funcionamiento de Flickr. Eso sí, aparte de eso decirle que eso de caradura, jeta y todas esas cosas que me ha llamado en este post están de más. Antes de poner verde ha alguien que ni si quiera conoce por lo menos asegurese de que esa persona hacía o no lo que ha echo con intención. Y yo no lo hacía con intención de quitarle una foto ni mierdas de esas, es más ni siquiera sabía que la foto era suya y por supuesto no me he asignado el merito de la misma, yo simplemente he puesto en ella mi nombre y el título de mi blog. Una última cosilla, yo mi blog no lo hago para recibir miles de visitas etc etc, ni tampoco puse su foto para tener mas visitas como comprenderá xD pero en fin a lo que iba, mi blog lo hago para escribir en una pantallita simples sentimientos, paranoias y otras gilipolleces que puede tener una chica de 16 años en su cabecita, lo hago para que alguien desconocido o, quien sabe, quizá conocido pase por allí y le inspiré algo lo que escribo así que no hable de cosas de las que no está informado. Muchas gracias y adiós.
Porcierto su famosa foto ya está quitada de mi cabecera ;)

Anònim ha dit...

Y ya que estamos, sería de agradecer que quitases esa captura de pantalla tan mona de mi blog de internet, que a mí no me interesa eso de hacerme "publicidad" venga gracias

Manel Marqués ha dit...

Hola, Marta.

Hubiera preferido escribirte un mail en vez de responderte con un comentario, pero no tengo tu dirección de correo electrónico.

En primer lugar, gracias por haber eliminado la foto y por demostrar que tienes un mínimo de educación y de respeto por los demás. Mucha gente de tu edad no me habria hecho ni caso y además me habria mandado a la mierda.

Gracias, también, por haber entendido lo que es la propiedad intelectual de una obra. Entiendo que has actuado sin mala fe, y en ese sentido, te pido disculpas por llamarte caradura, pero has de entender que en la página en que figura la foto decia muy claro "todos los derechos reservados", y que tenias la posibilidad de ponerte en contacto conmigo dejando un comentario en la foto y no lo hiciste. Bastaba que me lo pidieras y te la habria cedido de buena gana.

Además, pusiste tu nombre en la foto. Acepto que fuera sin mala intención, pero comprenderás que cualquiera que viera la foto pensaria que era tuya.

Y para acabar: no voy a eliminar la captura de pantalla de tu blog porque es contenido publico y porque cito la autoria. Cualquier persona tiene derecho a poner enlaces o a mostrar en su web o blog un fragmento de otra web o blog de acceso publico siempre y cuando cite la autoria o la URL original y siempre que la reproducción no esté expresamente prohibida. Además, entiendo que no te hago ningun daño mostrando tu blog.

Me sabe mal que haya pasado esto. Si me la hubieras pedido, te la dejaba y punto. Es más, sigo estando dispuesto a cedertela si la publicas firmada, pero supongo que debes estar bastante cabreada con todo esto y ya no te interesa.

Que te vaya todo muy bien, Marta.