4/10/09

La joia medieval de Terrassa torna a brillar

Deambulants sobre Sant Pere, 04/10/09

Avui ha tingut lloc l'acte d'inauguració de les Esglésies de Sant Pere de Terrassa després de gairebé 10 anys d'obres de restauració, excavacions arqueològiques, urbanització del recinte i museització del conjunt. M'ha fet il·lusió veure-ho acabat, com a terrassenc i com a amant de tot allò que faci olor de medieval o antic; però m'ha fet molta il·lusió també perquè fa una dècada, quan treballava a la televisió local, vaig donar la notícia de la signatura del conveni entre totes les parts implicades, després he anat seguint més o menys de prop les troballes i les millores que s'hi han fet i els esforços per aconseguir diners per anar finançant les obres, i avui he assistit en persona a la fí de tot plegat.

La festa d'aquest matí ha inclòs espectacles diversos, un audiovisual, un vermut popular i per descomptat una missa i els discursos oficials. El moment més emotiu, potser, ha estat quan s'ha pogut sentir a l'exterior de les esglésies, per megafonia, el concert d'orgue que es feia en un dels temples, on hagués estat impossible encabir tota la gentada que hi havia fora. El moment més espectacular, el de l'actuació de la companyia Deambulants, amb 10 ballarines penjades a més de 10 metres d'alçada. Aquí teniu les fotos. I aquí, imatges més o menys recents del conjunt monumental.

Ara la ciutat té el repte de convertir les esglésies de Sant Pere en un referent de l'arquitectura medieval a Catalunya. La veritat és que pel seu valor històric i artístic estem parlant d'un conjunt monumental al nivell de Sant Pere de Roda o Ripoll, però no és ni la meitat de conegut, i aixó és el que Terrassa ha d'aconseguir. Jo, amb aquest post, acabo de posar el meu granet de sorra.