21/7/09

Construcció: el Fórmula 1 sense benzina

Grua al carrer Pau Marsal, 09/06/06

Fa cosa de 10 anys, quan els pisos ja tenien un preu abusiu però no encara desorbitat i jo treballava en un mitjà de comunicació de Terrassa, vaig entrevistar el president del gremi de constructors local, qui per cert continua al càrrec. Jo tot just començava a fer informació econòmica i no acabava de dominar la cosa. Amb tota la innocència li vaig dir, abans de començar, que semblava que la construcció s’estava consolidant com a motor de l’economia de Terrassa. Ell em va mirar amb un posat de superioritat que poques vegades he vist i em va dir: “un motor, dius?” va deixar anar un reguitzell de xifres que obviament no recordo sobre el nombre de llicències tramitades, les obres acabades i el dineral que estaven guanyant, i va acabar dient “jo crec que això és més aviat un Fórmula 1”.

Doncs ara resulta que el Fórmula 1 s’ha quedat sense benzina. Més de 8.500 habitatges a Terrassa (24.000 a tot el Vallès Occidental) esperen un comprador que, en la gran majoria dels casos, sembla evident que trigarà anys a arribar. Els constructors han estirat més el braç que la màniga i ara, pobrets, ja no guanyen milions a cabassos. I què han de fer? doncs demanar a la mama Administració que els tregui les castanyes del foc.

Ahir el mateix president i altres representants dels constructors de Terrassa i Sabadell van donar una roda de premsa. Vet aquí algunes de les perles que s'hi van poder sentir: que els promotors no han estat imprudents construint massa. Com es podien imaginar que la bombolla petaria? ningú els va advertir que passaria això! Que s’hauria de frenar la construcció de pisos de protecció oficial per no saturar encara més el mercat i que així ells puguin vendre els seus. Que convindria que els ajuntaments compressin alguns dels pisos en stock. I (ja no ve d’aquí) que l’Administració ha de posar a disposició dels constructors sòl barat perquè puguin continuar construint.

I tot això ho van dir sense posar-se vermells, tu.

4 comentaris:

Os Mandrós ha dit...

Si es que no tienen verguenza ninguna!

"El principi del futur" me encantó. Hacia mucho que no te leía. Des de entonces intento irte leyendo. Gracias a los recordatorios me sera mas facil estar al dia!

Tambien he mirado el reportage Terrassa Fiesta Mayor 2009.
He enviado la foto del 3d9 descargado a Juanan.

Bezukis!

Unknown ha dit...

Ajudem aquesta gran "Escuderia" de la construcció!
Ara xafardejaré una mica per el teu blog !!
fins ara

Núria

Anònim ha dit...

Mira es divertido volver y ver que el "sarcasmo" sigue siendo uno de tus pilares literario, pero ya que estas podrias DARLE UN POQUITO MAS DE CAÑA
Salu2

khalina ha dit...

Hi ha gent que té molta barra!